• slide-1.png
  • slide-2.png
  • slide-3.png
  • slide-4.png
  • slide-5.png
LET OP:
Heb je een technische vraag, of heb je een technische tekening nodig?

- Probeer zo duidelijk mogelijk het probleem te omschrijven.

Defecte schakelaar electr. bediening pass. stoel

  • Alias
  • Onderwerp Auteur
  • Premium Member
  • Premium Member
Lees meer
7 jaren 1 maand geleden - 7 jaren 1 maand geleden #27113 door Alias
De passagiersstoel ging niet meer vooruit en achteruit. Kan meerdere oorzaken hebben maar het meest voor de hand ligt een defecte of niet goed werkende schakelaar voor de electrische bediening. Een nieuwe schakelaar kost 120 euro, dus eerst zelf maar eens de schakelaar nader bekeken. De schakelaars voor de verstelling van de rugleunig en de zitting zitten in dezelfde unit. Demonteren: met een kleine schroevendraaier de bedieningsknoppen loswrikken. Vervolgens de kunststof bekleding aan de voorzijde van de stoel verwijderen. Dit zit met twee kunstof doppen in het metalen frame en met kunstofhaken in de zijpanelen. Dit voorste deel moet met veel kracht losgetrokken worden. Daarbij kunnen de kunststof bevestigingen beschadigen, zeker als deze erg koud zijn. Dus bij voorkeur in een warme auto werken. Als het voorste deel is verwijderd kan het zijpaneel waarin de schakelaars zitten worden losgeschoefd aan de voorzijde (2 parkers). Aan de achterzijde bij het scharnierpunt van de rugleunig zit aan de binnenzijde ook een schroef. Mogelijk ook aan de onderzijde van het scharnier, maar dat heb ik niet losgemaakt. Als de voorzijde is losgemaakt kan het paneel deels worden losgetrokken waarna er voldoende ruimte ontstaat tussen stoelframe en paneel om de schakelaarunit te bereïken. Deze zit aan het paneel vast met 1 of 2 parkers. Hierna kan in omgekeerde volgorde een eventuele nieuwe unit worden geplaatst. Ik heb de oude nagekeken door eerst alles door te meten. Daarbij leek de schakelaar ogenschijnlijk goed te werken, maar in de praktijk deed het niets. Vervolgens de schakelunit uit elkaar gehaald door aan de achterzijde met een kleine, dunne schroevendraaier het grootste klepje te verwijderen. Daarna het deel van de rugleuning bediening op dezelfde wijze losgemaakt, waarna de stekkeraansluiting alsmede de gehele printplaat loskwam. Op deze print zijn twee dubbele microswitchen bevestigd. De microswitch voor de zitting heb ik voorzichtig opengemaakt door de lipjes wat
open te buigen. In de microswitch zitten twee schakeleenheden. Deze bestaan uit een koperen hefboompje dat scharniert op een middenstuk en dat gekanteld wordt door een kogeltje dat heen en weer bewogen wordt door een plasticschuifje. Gebleken is dat de kontactpunten van deze twee hefboompjes en de kontectpunten aan de basis wat waren ingebrand. Deze kontactpunten glad gemaakt en gereinigd met contactspray en weer gemonterd. Schakelunit in elkaar gezet en in stoel gemonteerd. Het werkt weer uitstekend. Misschien een overwging voor anderen, alvorens een nieuwe schakelaar ad. 120 euro aan te schaffen.

17-12-2021 Tucson HEV 230 pk Premium, Silky Bronze Two Tone Dark Knight, besteld. Verwachte levering (augustus 2022), oktober 2022. Levering 28-1-2023.
Laatst bewerkt 7 jaren 1 maand geleden door Alias.

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.

Lees meer
7 jaren 1 maand geleden #27118 door Arnold
Top tip! Bedankt voor het plaatsen

Verstuurd vanaf mijn ZUK Z1 met Tapatalk

Nice and smooth.

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.